Jednoduchá a rychlá rajská omáčka

14.12.2017

Tuhle rajskou si zamilovala jak Emilka, tak já i manžel. Rajská se u nás dělá vždy jednou do měsíce určitě a s těstovinami a bez masa. Koumám čím nahradit přidávaný cukr aby to chutnalo dobře, zatím dávám alespoň třtinový a s mírou..

Ingredience:
50 g máslo
Olivový olej
Cibule
50 g hladká mouka
250 g rajský protlak
1 litr vývar nebo stačí i jen voda

Koření: 1 ks hřebíček, 3 ks bobkový list, 14 ks nové koření - kuličky, 10 ks pepř celý
Cukr dle svých chutí (jasně, vždy jsem říkala, že svému dítěti nebudu dávat párek, cukr, piškoty apod - jsem ráda, když něco jí a nad touhle rajskou se olizovala - záleží také na tom, jak kyselý rajský protlak dáte.)

Postup:

Na rozpuštěném másle s olejem si v hrnci osmažíme na kostičky nakrájenou cibul. Během smažení přidáme všechno koření, které se krásně rozvoní. Poté zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. K jíšce přidáme rajský protlak a ještě vše krátce za stálého míchání smažíme. Smažením protlaku na rajskou omáčku částečně srazíme jeho kyselost. Vše zalijeme vývarem a pokud vývar nemáme, nic se neděje, postačí nám voda.

Vše řádně promícháme a přidáme cukr dle vlastní chuti. Někdo může dosolit, já nesolím obecně vůbec, mám ráda chutě potravin .) Vařte ještě cca 10 minut. Nakonec omáčku přeceďte, abyste z ní odstranili koření.

Emilka tuhle rajskou miluje s těstovinama. Maso nedělám, ale kdo chce, kromě hovězí lze přidat i plátek sekané nebo karbanátek a samozřejmě knedlíček. Ale kdo by se s tim dělal :D:D