(ne)ZDRAVÉ MLÉKO a kdy je vhodné pro dítě?

09.09.2017

Dle doporučení WHO by kravské mléko nemělo být zařazeno dříve než v 9 měsících věku, protože má nízký obsah železa (navíc špatně vstřebatelného) a naopak vysoký obsah bílkovin a sodíku (až čtyřikrát větší než v mateřském mléce). Od 12 m lze kravské mléko používat při přípravě potravin, od 18 m i podávat k pití.

Je vhodné preferovat plnotučné mléko - jednak je svým složením bližší mléku mateřskému (to obsahuje 4 % tuku), jednak má ve srovnání s odtučněným mlékem přece jen nižší obsah zmiňovaných bílkovin.

Mléko obsahuje především kalcium (vápník), bílkoviny a dále pak řadu vitaminu.

A proto má být mléko zdravé. Pro vápník, který je nutný k výstavbě především tvrdých tkání těla.Vezměme tedy jednotlivé složky postupně: 

Ano, kravské mléko obsahuje vápník. A to je právě ten problém.
Je ho tam tolik,(stejně jako jiných koncentrovaných složek), že při pravidelné konzumaci mléka a mléčných výrobků dochází k porušení acidobazické rovnováhy. Ta pak vede nejen ke snížené schopnosti metabolizovat vápník a cenné složky, ale především k nadměrnému vylučování vitaminu D spolu s vápníkem z těla ven. Vitamin D se významně účastní ukládání kalcia v kostech.

Tedy obchodní rozvahou to znamená, že v lepším případě nula od nuly pojde - tedy, co mléčné produkty vyloučí, to i dodají, ale ve většině případů naopak vedou k úbytku cenných látek z organismu vlivem:

A, Neschopnost trávit mléčnou bílkovinu (kasein).

Proto nelze dát rovnítko mezi přísunem vápníku z mléka a jeho využitelností lidským organismem. Hlavním problémem v případě "mléčného vápníku" je jeho vstřebatelnost.

Vápník v mléce je vázaný na kasein (mléčnou bílkovinu), která je svou biochemickou strukturou pro obrovskou část populace velmi těžko využitelná.
To je dáno skutečností, že v dospělosti člověku chybí enzym chymosin, který v novorozeneckém a batolecím věku štěpí kasein. Kasein, který je majoritním druhem proteinů v mléce tak není nikdy u dospělého člověka dobře natráven.
Kasein by neměly obsahovat sýry vyrábějící se ze syrovátky(např.ricotta).

Struktura a podíl bílkovin v kravském mléce
Bílkoviny v mléce mají zcela jinou strukturu, než tělem dobře využitelné aminokyseliny.
Proteiny v kravském mléce mají zajistit mnohonásobně rychlejší váhový přírůstek u telat, než jak je tomu obvyklé u růstu člověka.
Proto konzumací (především)kravského mléka dostáváme do těla abnormální množství proteinů, které lidský organismus neumí efektivně využít.
Nadměrná konzumace bílkovin vede samozřejmě k řadě nemocí.

Některé studie uvádějí, že mléčnou bílkovinu není schopno trávit 60% obyvatelstva.
Tito lidé vystavují enormní zátěži svůj trávicí trakt, zejména játra, která musí nestrávené bílkoviny odbourávat.

Bílkoviny z mléka a mléčných produktů se svou konečnou bilancí jeví jednoznačně negativní. Je zapotřebí si uvědomit, že propaganda mléka a jeho zdravotní prospěšnosti nevznikla na základě výzkumů mléka.
Ale naopak - mléko se začalo produkovat z ekonomických důvodů a k tomu byly vytvořeny studie, které měly doložit významnost mléka v lidské výživě. Proto pár chytrých hlav našlo synergii mezi vysokým obsahem některých složek v mléce s lidskými potřebami.
Tento princip stál bohužel, miliony lidí, věřících těmto dogmatům zdraví.
Lobby potravinářského průmyslu si platí své pravdy na mnoha místech a proto z úst odborníků na výživu stále zní slátaniny neuvěřitelného charakteru o zdravotní prospěšnosti mléka.(Např. z úst Dr. Jebavé v pořadu Peklo na talíři, která uvádí: "konzumaci mléka bych doporučila každému!" "Mléko je zdravá potravina!")
Selský rozum tápe, kde se vezme ve vysokoškolsky vzdělané "odbornici" na mléko takový nesmysl.
"Pro každého!" Tímto tvrzením by paní Dr. Jebavá přiklepla krovák do rakve 200 milionům obyvatelům Evropy.
Jak to?

B, Mlíko, do rakve víko, aneb proč nám chybí enzymy.

Bez nadsázky se o mléku dá takto hovořit ještě z dalšího a zřejmě nejdůležitějšího důvodu. Proč? 200 milionů Evropanů je statisticky neschopno (nebo jejich schopnost trávit je značně snížena) trávit mléčný cukr (laktózu), k čemuž je logicky předurčila moudrá příroda, která absencí laktázy (enzym štěpící mléčný cukr) chtěla zajistit vyšší přežití druhu.

Protože rychlejší odstavení od mateřského mléka a adaptace na přirozenou stravu (v případě člověka jde o dominantně rostlinnou) zajišťuje vyšší úroveň přežití.
Laktáza však není jediným enzymem, který mizí nebo se jeho míra významně snižuje po dosažení 2 let.

Chymosin je enzym, pomocí kterého přijaté savčí mléko v žaludku koaguluje (srazí se), aby mohlo být dále dobře tráveno. S věkem produkce chymosinu klesá a mizí. Proto v dospělosti člověka není nikdy přijaté mléko dokonale natráveno (v dospělosti se štěpí pomocí pepsinu za pomoci zvýšené kyselosti žaludku)Tolik biologická logika přírody.

Evropané svým genealogickým původem nemají dostatečně adaptované mechanismy genů, které by kódovaly právě produkci laktázy.
Vzhledem k tomu, že Evropa je světadílem s nejvyšší konzumací mléka na světě, staví to mléko na přední příčky v příčinách civilizačních chorob.

Také nutno dodat, že některé národy absolutně mléko nedokážou trávit (působí přímo jak jed v těle - Indiánské kmeny, Číňané, a z velké části i Evropané).
U těchto národů je naprostá absence enzymu laktázy.

Co tedy mléko způsobuje v těle? A nejen dětí? A jaká je historie zpracování mléka? 

Tovše najdete zde: revolucni-vyziva.cz/mleko-zdrave-nebo-jed odkud byla část textu použita. Já osobně mléko piji (do kafe - vim, jsem prase) a občas si dám jogurt a sýr denně. Avšak nemůžu odepřít fakt, že pleť a zahlenění mi občas mlíko a větší konzumace, zhorší...